Analyzing Famous Buildings: 02, 18 Robinson

Today’s Topics:

  • Sustainability Restrictions Used to Suceed
  • Irregular Site for an Irregular Building
  • Design Awards

Sustainability Restrictions Used to Succeed

One of the most common things that you will start to see in new buildings is more designing for sustainability.

18 Robinson is no exception. One of the new requirements of buildings in Singapore means means that all of the lost greenery had to be replaced within the site of the project.

Rather than reducing the footprint of the site and planting new trees around the site, 18 Robinson incorporates greenery within multiple levels of the building.

They have included greenery as an outdoor space separating two areas closer to the base. Then it also includes greenery within the top 3 levels of the buildings more so as an atrium space made for greenery.

Irregular Site for an Irregular Building

The next biggest constraint of this building was the site. This was designed on a V-shaped plot of land in downtown Singapore. It is separated by two roads, one way traffic and the other as a Main Street.

This has added to the omnidirectional shape that is presented by the building.

The structure is almost divided in two pieces defining the main floors of retail space where the upper structure serves as office space.

It is then held together through the center where the two pieces connect and service all of the spaces for elevators, stairwells and access ways.

All of these things combined have given this very complex building such a stunning and amazing look and a different feel to how you experience a building.

Design Awards

18 Robinson has won a number of awards for what it has accomplished through its design.

Here is just a list of all the awards since there are so many:

  • Award of Excellence (CTBUH Best Tall Building Awards 2020)
  • Merit Award for Sustainability (AIA NY Design Awards 2020)
  • Excellence Award – Commercial, Retail & Office Category (A&D Trophy Awards 2019)
  • Merit Award and Sustainable Future Award for Architecture (AIA International Region Design Awards 2019)
  • Silver Award (SILA Singapore Landscape Architecture Awards 2019)
  • Best Futura Project (MILIM Asia 2014)

This project started in 2013 and after all of the design and construction work, was completed in 2018.

This building has expanded what it means to have sustainable design and has paved the way for other buildings to follow in its footsteps.


Thanks for tuning into this week’s blog post! Comment if you learned something new and subscribe if you’re interested in more stuff like this.

Published by Alonzo Colon

Architecture Student at Virginia Tech

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: